Menü

Belépés

Statcounter

Pécsi kirándulás

FOTÓK

A Zsolnay Kulturális Negyedet tekintettük meg 2016. május 24.én, ezzel többünknek régi álmát megvalósítva. A felújított gyáróriás a hozzá tartozó lakóházakkal maga a csoda. Főleg, ha megismerjük Zsolnay Vilmos, és az őt követő négy nemzedék szorgalmát, munkabírását, igényét a művészi munkában, és a magánéletben. Ehhez hasonlóval ritkán találkozunk. Gyönyörködtünk az épületek díszkerámiával alakított egyediségében. Megnéztük a Gyugyi gyűjtemény több emeleten kiállított darabjait. A porcelánfajansz dísztárgyak fénye, szépsége, formája mindnyájunkat lenyűgözött. Szinte kézbe kívánkoznak, fogjuk meg, simítsuk meg (használjuk). Ragyognak ezek a tárgyak. Nagyon szerethetők. Megcsodáltuk a kiemelt szerepet kapó eozin mázas -bikavér vörös és kékeszöld- vázákat, szobrokat, edényeket.
Bepillanthattunk a gyártörténeti kiállításra, a családi hagyaték néhány darabjára. Fényképeket, tárgyakat, gyönyörű kályhákat láthattunk.
Röpke 2-3 óra, ennyi, ez nem sok idő, de az élmény és az elhatározás egyre erősödik. Megint elmegyünk. Megnézzük, amit még nem láttunk!