Menü

Belépés

Statcounter

Gyülekezetünk hírei


GYülekezeti Család Nap 2015. május 30.

FOTÓK

VIDEÓK

Arcfestés és lufihajtogatás (2,7 perc)

Karikatúra (30 sec)

Lovacska készítés - kézművesz asztal (1 perc)

Buborék eregetés (1 perc)

Néptánc video (1 perc)


ÉRD TV beharangozása a családi napról

2 perces képanyag (Családi napról a Híradó műsorából)

14 perces képanyag (Családi napról és gyülekezetről a PÁRBESZÉD műsorból)

PLAKÁT

GYÜLEKEZETI CSALÁDI NAP - MÁJUS 30. SZOMBAT.
A tavalyi évben megrendezett Családi Nap sikerén felbuzdulva idén ismét megszerveztük május utolsó szombatján a gyülekezeti családi napot.
CSak néhány a színes programkínálatból:
- Ringató

- Bohóc

- Lovaglás

- Óriás Buborék eregetés

- Karikatúrista
- Kézműves foglalkozások
- Népi játékok
- Közös bográcsos ebéd


Felnőtt Konfirmáció 2015

FOTÓK
Ha arra szeretnék példát találni, hogy a Szentlélek vajon milyen módon munkálkodott az Érdligeti Református Gyülekezetben az elmúlt időszakban, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy kilenc embert vezetett arra az elhatározásra, hogy megvallják hitüket a gyülekezet előtt, és kinyilvánítsák azt a szándékukat, hogy hivatalosan is a gyülekezet tagjai szeretnének lenni.
Így indult el tavaly szeptemberben a felnőtt konfirmációs tanfolyam, amelynek utolsó két állomása a május 10-i vizsga és a pünkösdi fogadalomtétel. A felkészítő alkalmakra vasárnap délutánonként gyűltünk össze lelkipásztorunk, Literáty Zoltán vezetésével. Ezek a beszélgetések mindig nagyon jó hangulatban teltek, és amellett, hogy bővítettük és mélyítettük ismereteinket, hitünk is folyamatosan mélyült, lehetőséget kaptunk a személyes véleménynyilvánításra, saját Isten-kapcsolatunk feltárására, illetve az eltérő nézőpontok összecsiszolására. Minden hozzászólás egy-egy bizonyságtétel volt, mély és őszinte gondolatok mentén kovácsolódtunk össze, éreztük azt a láthatatlan erőt, amely a Krisztus-test tagjaiként összeköt bennünket.
Beszélgettünk arról, hogy ki Isten valójában, és hogyan szól hozzánk személyesen a Biblián keresztül. Kerestük a választ arra, hogy hogyan lehet Jézus egyszerre isteni lényeg és emberi természet, hogyan győzte le a halált a feltámadásával, ezáltal biztosítva számunkra az örök életet. Megpróbáltuk azokat a hívők által is olykor nehezen értelmezhető gondolatokat szavakba önteni, hogy az egylényegű Isten miként tud egyszerre jelen lenni az életünkben, mint Teremtő Atya, Megváltó Fiú és Szentlélek. Fölfedeztük magunkban és egymásban a Lélek gyümölcsét, és megtudtuk, hogy milyen lelki ajándékokat készíthet Isten a benne hívőknek. A lelki vonatkozású témakörök mellett érintettük az egyházi gyakorlat legfontosabb kérdéseit is, a sákramentumokat, keresztséget, úrvacsorát és a gyülekezeti élet jelenségeit.
Jó volt hallgatni, hogy olyan dolgokról beszélgetünk teljes bizonyossággal, amelyeket műszerek nem mérnek, tudományos alapon nem lehet leírni, mégis mindannyian tudtuk, hogy minden szó igaz és milyen nagy súlya van.
"Aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt." Máté 10:32


FOTÓK


HÚSVÉTI KÉZMŰVESKEDÉS - MÁRCIUS 29. 15:30

Virágvasárnap, azaz március 29-én du. 15:30-tól húsvéti kézműves foglalkozást tartottunk a gyülekezeti termekben. Közben egy kis papás-babás Ringatóval, ahova természetesen az anyukákat is beengedtük. Az elkészült fotókat itt tekintheti meg. FOTÓK.


2015. feburár 22-én ünnepelte a gyülekezetünk templomunk születésnapját. Az igét Csuka Tamás nagytiszteletű úr hirdette, aki 1975-1980 között volt a gyülekezet lelkipásztora. Az istentisztelet után a gyülekezet nagy része átvonult a közeli Osváth étterembe, ahol együtt fogyasztotta el a nagyon finomra sikerült ebédet. Az ebédet követően még hosszú és néhol ismerkedő beszélgetések alakultak ki, de aztán délután 16:00 után már mindenki hazatért saját itthonába. A képeket megtekintheti itt. FOTÓK


Az Érdligeti Református Gyülekezet keddenként találkozó nyugdíjas csoportja január 20-án meglátogatta az ún. Rembrandt kiállítást a Szépművészeti Múzeumban és felejthetetlen élményben volt része. Köszönjük Kalydy Mártának az ötletet és a szervezést, valamint az alapítványnak a támogatást. Várjuk a következő hasonló lehetőséget.

FOTÓK


FOTÓK


FOTÓK


Fotók


FOTÓK


Rövid beszámoló december 14-i alkalmainkról.

Rendhagyó istentisztelettel indult advent harmadik vasárnapja Érdligeten. Kicsik és nagyok töltötték meg a templomot, a környékbeliek már tudták, bábelőadással kezdődik az összejövetel. Volt kiáltás, mikor megjelent a róka, öröm, mikor megmenekült a nyuszi, mesélt a báb-nagymama, sült a sütemény, és előkerült a Biblia. Az adventi kézműves délután bemelegítése volt mindez, ugyanis a bábelőadás után megtartott felnőtteknek szóló Istentisztelettel csak a délelőtt zárult.

Ebéd utánra a templom visszavárt minden családot egy közös kézműves délutánra, melyben a papa-mama ringatónak is átkeresztelt papa-baba ringató, külön nagy öröm volt a résztvevőknek. Míg az emeleten a babákat a papák énekszóra ringatták, a földszinten a mamák a nagyobbakkal origami, azaz papírból készült, ragasztott és hajtogatott díszeket készítettek, gyertát terveztek, és készre öntöttek. Textilből készült a karácsonyi szaloncukor, és volt üvegmatrica festés - az elkészült képek azóta már ablakdíszként, vagy üvegdíszként mutatnak.
A kézműves munkák lehet, hogy itt-ott azóta is folytatódnak, ahogy a helszínen egy apuka megjegyezte, miközben kisfiával festett: ilyet otthon is fogunk csinálni.
A délutánhoz az ifisek is csatlakoztak, ők is lelkesen készítettek kézműves ajándékokat, miközben a beszélgetésekhez mindenkinek jól esett a meleg tea, és a sütemény.
Így telt ez a vasárnap Érdligeten, a Református Templomban.

FOTÓK


November 16-án Dr. Lévai Anikó volt gyülekezetünk vendége alapítványunk 20 éves évfordulójára rendezett eseménysorozat második alkalmán. Előadása az elmúlt 20 év karitatív munkájának beszámolója volt, melyet nagy örömmel fogadott a hallgatóság.

FOTÓK Lévai Anikó Érdligeten.


2014. november 9-én Érdligeten gyűlt össze a az Északpesti Egyházmegye budai kiskörének presbitériumai, hogy Cseri Kálmán lelkipásztor úr jóvoltából a presbitérium és a lelkész közös munkájáról és felelősségéről hallgassanak tanítást a Biblia alapján. A sok részletre kiterjedő tanítást közös beszélgetés és tapasztalat megosztás követte.

A hanganyag meghallgatható itt.

 


Október 26-án Mészáros János Elek volt gyülekezetünk vendége. Alapítványunk 20 éves évfordulója alkalmából rendezett sorozatunk első eseménye volt az általa adott koncert, mely rendkívül nagy sikert aratott a hallgatóság körében.

Néhány részletet itt tekinthet meg az elhangzott hanganyagokból.

A csitári hegyek alatt - népdal.


FOTÓK


FOTÓK


Augusztus közepén elkezdtük a tetőtérben a felújításokat. Szeptembertől ide kerülnek fel az iskolások és a baba-mama kör tagjai az istentisztelet ideje alatt. A hang és hőszigetelsé javítását padlószőnyegezéssel kívánjuk megoldani, a piszkos falakat pedig egy tisztasági festéssel varázsoltuk hófehérré sok segítő kéznek köszönhetően. A következőkben a festésről készült fotókat tekintheti meg.

FOTÓK


Fotók