Menü

Belépés

Statcounter

Múzeum látogató kör

Januári múzeumi sétánk alkalmával a Várkert Bazár Testőrpalotájában különleges kiállítást láthattunk a reformáció 500. évfordulójára válogatva, emlékezve a múltra, a jelenre. Címe már megsejtette velünk azt a rendkívüliséget, a csodát, a sokoldalúan végig járható témát, amit minden művészetrajongó boldogan végignézhet: ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT, a Biblia a magyar képzőművészetben. Ez a tárlat Debrecen, Győr, Kolozsvár után – még az utolsó napokban nekünk is rendkívüli élményt nyújtott. Láthattuk Szalay Lajos grafikáit az Ó- és Újtestamentum ihletésében, Genezis című gyűjteményéből, a teremtés, a szövetség, a kegyelem, a kísértés és az ígéret témákban. Mélyen érintett minket az örök igékből vett téma. A Biblia és a művészet kéz a kézben a mának és a jövőnek szólnak. Örök isteni, és emberi mondanivalóként.
Különleges része volt a tárlatnak Péreli Zsuzsa egyik gobelinje Aequilibrium (lt. ekvilibrium = egyensúly), melyben egy angyal, ragyogó sűrű aranyszálak között lebeg óriás szárnyakon, kezében két szinte észre is alig vehető függőleges szálat tart, az egyik piros, a másik kék. Ez a két szál köti össze az eget és a földet. Csodálatos domborzati kép az alapja, a színek és a formák megragadóak, arany, kék, a domborzat sokszínű. Megrendítően szép alkotás. Egy másik falikárpit az Axis Mundi, fém és aranyfonálból készült. Két összefonódó fát ábrázol. Az egyik világos, a másik sötét színekkel, a háttér itt is kék, az égbolt pedig ragyogó aranyfonálból, a mennyországot jelképezve. Nemcsak a szépségétől megrendítő, hanem gondolatgazdagságától is, Isten és ember kapcsolatát kutatja. Többi műalkotása is rendkívüli, látni kell, és keresnünk kell a lehetőséget arra, hogy teljes munkásságát megismerjük.
Láthattuk Borsos Miklós szobrait, grafikáit, ebből kiemelném az Íme az ember (Ecce Homo). A töviskoszorús Krisztus, meggyötört alakja megmarad a látómezőnkben, szívünkben, gondolatainkban.
A római iskolához tartozó művészek képei is arra késztetnek, jobban ismerjük meg a csoporthoz tartozó alkotókat.
Külön ajándék volt Csernus Tibor művész hagyatékának emlékműterme – amely állandó kiállításként látogatható.
A teljesség igénye nélkül mutattam be ezt a nem mindennapi tárlatot. Mindez nem jött volna létre a KOGART Alapítvány nélkül, akiknek hála és köszönet. Foglalkoztat a gondolat, hogy rövidesen egy tavaszi sétán megint megnézzük Csernus Párizsból hazahozott műtermét, képeit. Csernus bibliai témáit a mába helyezi.
Hosszan – nagyon hosszan lehetne írni erről a tárlatról, az viszont megmarad kis csoportunknak: mikor találkozunk, még tovább folytatjuk gondolataink kicserélését ebben a témakörben.