Menü

Belépés

Statcounter

Román Csarnok

Márciusi múzeumi sétánk
Újranyitás hetven év után a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában
Épített örökségünk gazdagsága, annak megismerése visszatérő igényünk minden havi alkalommal, mikor tervezzük a következő kiscsoportos múzeumi programunkat. Így nagy örömmel mentünk a megújult Román Csarnok megtekintésére a felújítás alatt három hétre látogatható Szépművészeti Múzeumba a hetvenhárom éven át a nagyközönség elől elzárt csarnokba.
Ahogy beléptünk a román kori bazilikát idéző terembe, teljesen lenyűgöző megragadó élményben volt részünk. A monumentális oszlopos csarnok kékes-barnás színhatású falai, a festészeti dekoráció gazdagsága, páratlan szépsége megdöbbentő hatással volt mindannyiónkra. Különösen akkor, ha belegondolunk, ezeket a festett falakat 1903-1904-ben készítették –több mint száz éve- Reismann Károly Miksa és Glaser János festők.
A falakon figurális ábrázolásokat, heraldikai elemeket, és gazdag ornamentikát láthatunk. A diadalívek falán magyar szentek, történelmi alakok jelennek meg, Szent István, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit. Az oldalfalakon Mária, és a Jó Pásztor alakjában ábrázolt Jézus látható.
A csarnok főhajójának falaira, a körüljáró folyosókra magyar és nemzetiségi címereket festettek.
A gazdag ornamentikát (szalagdísz, fonott dísz) szimbolikus ábrázolások egészítik ki, életfamotívumok, valamint a halhatatlanságot jelképező pávák.
Eddig is nagyra értékeltük neoklasszicista stílusával, oszlopcsarnokos termeivel, gazdag kiállításaival a Szépművészeti Múzeumot. Ez a felújítás viszont egyenlővé teszi Európa minden jelentős múzeumával.
A nagyközönség két szakaszban veheti birtokba a megújult intézményt 2018 őszétől. Mi minden bizonnyal ott leszünk, és ismét megnézzük a Román Csarnokot a nyitó Leonardo kiállítással együtt.
Szép napunk volt.
Április 27.-én pénteken, a Városkúti úton épült Makovecz Központ és Archívumba látogatunk. Indulunk 12:29 órakor vonattal Érd alsóról.
Minden érdeklődőt várunk szeretettel.