Menü

Belépés

Statcounter

Archívum

Fotók


Fotók


Családi napot tartottunk 2014. május 31-én az Érdligeti Református Egyházközségben. Rengeteg program, rengeteg család, sok játék, sok öröm, népdal, néptánc, lovaglás, környezetvédelem, beszélgetés, finom étel... ez jellemezte a napot. A fotókat az alábbi képre kattintva tekintheti meg.

MÉG TÖBB FOTÓ>>>

Tudósítás az Érdligeti Családi Napról az ÉRD TV Híradójában (Az első 3,5 perc.)

RINGATÓ foglalkozás a Családi Napon.

NÉPI JÁTÉKOK a templom udvarán a Családi Napon.

Lovaglás gyermekek részére a Családi Napon.


Családi napot tartunk 2014. május 31-én az Érdligeti Református Egyházközségben. Mindenkit szeretettel várunk.

Program:

9:00 Ringató  (Újvári Klára- Ringató foglalkozásvezető)
9:30 Kézműves foglalkozások
(csuhézás, termésképek, újrahasznosítás, makramé)
- Népi játékok bemutatója
- Bábelőadás (Literáty Zsuzsanna lelkész)
- Szépia fotózás családoknak századfordulós ruhákban (Luzsicza Fanni fotográfia szakos hallgató )
10:00 Előadás: Teremtésvédelem  a gyakorlatban
/öko-háztartás, környezettudatos életmód, fenntartható fejlődés/  (Szűcs Boglárka ökogyülekezeti koordinátor)
10:15 Futószáras lovaglás  (Szakály István lovasoktató, Imre Tanya)
11:30 Népi táncház (tánctanítás: Kiss Sarolta, Szanyó Gábor, zene: Odor zenekar)
12:30 Bográcsos ebéd (pásztortarhonya)


FOTÓK


Gyülekezetünkben idén is megrendezésre került a Házasság Hete alkalmából egy előadás, amely a szexualitás témájáról szól. A két előadó, Gondos Attila és Bartos Bea beszéltek mindarról, amit a Biblia mond ezzel az ajándékkal kapcsolatban. Lehet vele élni, lehet vele nem élni és lehet vele visszaélni. Az előadás sok apró részletre kiterjedt (meghallgatható ITT), melynek konklúziója az volt, hogy életünk minden tette történhet Isten dicsőségére, így a házasságon belüli szeretetkapcsolat ezen kifejeződése is. Az előadást közös megbeszélés követte, majd az estét egy közös szeretetvendégség zárta le.

Fotók

 

 

 


IFI-KARÁCSONY

December 20-án tartottuk ifi-karácsonyunkat az adventi előkészítő istentisztelet után. A 11 ifis olyan bögrét kapott, amelyen az elmúlt év legjellegzetesebb fotó lettek ráégetve. Ez a bögre minden reggel és este egy forró tea közben újra és újra eszükbe juttatja, hogy péntek este hol a helyük, melyik közösségben. Az este jó hangulata egyben azt is jelzi, hogy Isten meghallgatja imádságainkat és képes megtartani és megerősíteni ezt a csoportot. Imádkozzunk értük a továbbiakban is. Az estéről készült néhány fotót ide kattintva talál a többi korábbi ifialkalmak fotói között.

Fotók


KÉZMŰVES

A baba-mama kör szervezésében december 8-án egy karácsonyi díszeket készítő kézművesfoglalkozást tartottunk a gyülekezetben. Az összegyűlt családok, anyukák, apukák és gyermekek minden ügyességüket latba vetve többféle szépséget is formálhattak, melyek az otthoni karácsonyfán emlékeztetik őket erre a nagyon szép estére és egyben gyülekezetünkre. Köszönjük a részvevőknek a jelenlétüket. A fotókat megtekintheti itt.

FOTÓK


FotókFotók


FOTÓKBaba-mama kör

FOTÓK 2013 májusából

FOTÓK 2011 szeptemberéből

Csütörtök délelőttönként találkoznak gyülekezetünk kisgyermekes anyukái, ahol egy bibliaóra keretében gondolkodnak és beszélgetnek Isten igéjéről. Minden édesanyát várunk nagy-nagy szeretettel, aki vágyik egy ilyen "csendes" órára, feltöltődésre, más anyukákkal való tapasztalatcserére.


 

 

 

 

2013. május 5-én gyülekezetünkben adott koncertet a Budakeszi Erkel Ferenc Kamarakórus anyák napja alkalmából. Egyházi és közismert klasszikus darabok gazdag repertoárjából vállogatott művek csendültek fel és örvendeztették meg a gyülekezetet.


 

Több fotóért kattintson a képre vagy ide!


Érdligeti Ifisek felújítják a Kutyavári óvoda játszóterét

2013, április 26-án az Érdligeti ifisek és még néhány gyülekezeti tag kapcsolódva hozzájuk az érdligeti Kutyavári Tagóvoda játszóterének fajátékait (hinta, csúszda, mászóka stb.) festette újra. Sokan közülük ebbe az óvodába jártak kb. tíz évvel ezelőtt, a jelenlévő felnőtt gyülekezeti tagok többsége is kapcsolódik valamely családtagja (gyermeke, unokája) által az óvodához. Örülünk, hogy valami picivel mi is hozzájárulhatunk környezetünk vagy intézményeink szépítéséhez, megóvásához. A munka jó kedvvel telt, azaz nem csak adtunk, hanem kaptunk is, pl. sok közös élményt. Sajnos befejezésre mégsem került, mert a faanyag annyira száraz volt, hogy az előzőleg kalkulált 10 liter favédő lazúrfestéket egy-kettőre magába szívta. Éppen ezért folyt. köv. Aki szívesen támogatja ezt  szolgálatot, kérjük adakozásával is segítse a következő lépés megvalósulását, ill. szívesen hívjuk a következő alkalommal is a közösen végzett munka örömét megérezni.

FOTÓK

VIDEÓ - Az ÉRDTV Híradójának riportja az önkéntes munkáról


Érdligeti ifisek kirándulása a Börzsönyben

Április 20-án tizenheten vettünk részt egy közös kirándulós napon a Börzsönyben. Isten nagyon szép nappal áldott meg bennünket, amiért hálásak is vagyunk neki. sok helyen jártunk. Vonattal a Nyugatiból Szobra, majd erőteljes felkapaszkodás után egy megtelt buszra szoros együttlétben utaztunk Nagybörzsönybe. Innen kisvasúttal Nagyírtásra, majd egy rövid 5 km-es séta után már Márianosztrán is voltunk, ahol megnéztük a temolomot és az egyik Pálos szerzetes élvezetes előadását hallgattuk meg. Onnan a helyi bisztróba vezetett az utunk, mert csak ott kaptunk fagyit, ui. a hőmérséklet olyan 25 fok körül ingadozott, s valamivel le kellett hűteni magunkat. Felfedeztük, hogy a bisztróban billiárd asztal is van, így az idő körülötte gyorsan telt. Ezután iparkodva elértük a másik kisvasút kisvonatát, amely elvitt bennünket Márianosztráról Szobra, s innen újra nagyvonattal megérkeztünk a Nyugatiba. A képek önmagukért beszélnek.

FOTÓK


Tavaszi nagytakarítás

Április 13-án, a kellemes tavaszi napsütésben csaknem 30 gyülekezeti tag - köztük gyermekek! - gyűltek össze, hogy templomunkat és annak környékét kitakarítsuk, rendbe tegyük. A szorgalmas munka következménye nem is maradt láthatatlan. Mind belül, mind kívül azonnal látszott, hogy sok szerető szív tette olyan széppé, amilyen lett. Köszönjük mindenkinek.

 

 

 

Fotók megtekinthetőek itt!


„ÉS KI AZ A PÁL?”
- monodráma –

a mű szerzője és előadója
D E B R E C Z E N I   T I B O R
Csokonai-díjas művész

A színjáték Pál apostol leveleinek és az Apostolok Cselekedeteinek szövegére épül. Az öreg Pál római szobafogságában újragondolja életét.

 Az előadás időpontja: 2013. április 7. volt.

FOTÓK AZ ELŐADÁSRÓL
 


Templomunk 63. születésnapja

Templomunkat 1960. február utolsó vasárnapján szentelték fel és iktatták be egyben gyülekezetünk első lelkipásztorát, Szívós Istvánt. Február utolsó vasárnapján ezért megemlékeztünk erről a jeles alkalomról és hálát adtunk Istennek megtartó hatalmáért. Az igehirdetési és az úrvacsorai szolgálatot Dr. Szűcs Ferenc, gyülekezetünk 1970-1973 között itt szolgáló lelkipásztora végezte. Az istentisztelet után szeretetvendégséget tartottunk.

Az igehirdetés hanganyaga meghallgatható itt

Dr. Szűcs Ferenc bemutatkozása és személyes visszaemlékezése a 70-es évekre meghallgatható itt.


Február 10-én csaknem 25 pár gyűlt össze templomunkban, hogy egy aktuális témáról (konfliktus a házasságban) előadást hallgassanak meg a bibliai tanítások alapján, és egy izgalmas, és egyben játékos feldolgozás alapján közösen is elmélyítsék, hogy miben kellene a páromat jobban értékelnem és miben kellene magamat még mélyebben megismernem ahhoz, hogy a konfliktusokat úgy tudjuk megoldani, hogy abból mindketten győztesen kerüljünk ki, azaz a szeretet még inkább elmélyüljön. Az estét egy közös házasvacsora zárta nagyon jó hangulatban. A fotókat megtekintheti itt.

FOTÓK

Az előadás diaanyaga.

Az előadás hanganyaga.

Jétékos feldolgozás , diavetítés cápa, teknős, mackó, róka diaanyaga.

Játékos feldolgozás hanganyaga.


Dr. Komlósi Piroska volt a gyülekezet vendége január 13-án, aki a tinédzserkor, azon belül is a konfirmandusok lélektanáról tartott előadást az összegyülekezett szülőknek, nagyszülőknek. Docens asszony az előadásában külön kitért a konfirmandusok Istenhez, hithez, közösséghez, templomhoz való viszonyulására is. Az előadást követő bő egy órában kérdéseikre kaphattak választ a hallgatók és tapasztalat-megosztásra is sor került.

 

Az előadás hanganyaga itt meghallgatható.


December 23-án, vasárnap az istentiszteleten a gyermekek szolgáltak a gyülekezet felé. Karácsonyt idéző verseikben, énekhangjaikban megcsillant az a "gyermekiesség", amit az evangélium is kiemel számunkra. Valóra vált az az ige, amikor Jézus azt mondja, "gyermekek szája által szereztél dicséretet." Köszönjük először is a gyermekeknek szolgálatukat, a gyermekmunkásoknak, akik felkészítették a gyermekeket, Literáty Zsuzsannának, aki énekével segítette a gyermekek kórusát, és a többi segítőnek, aki a vasárnapi iskolában a kézműveskedésben segített a gyermekeknek. Fényképeket videókat itt tekintheti meg.

FOTÓK

VIDEÓ - Gyermekek éneke (A szeretet nem fogy el sosem)

VIDEÓ - Gyülekezet éneke igehirdetés után (672. Én nem tudom miért szeretett úgy minket)


December 16-án gyülekezetünk gyermekei és felnőttei együtt nézhettek meg egy karácsonyi bábelőadást a templomban. A karácsonyi történet egy mai élethelyzetben szólalt meg, a karácsonyi bibliai leírások gazdag ismertetése mellett. Így készülhettünk mi, Isten gyermekei a karácsonyra.

FOTÓK

VIDEÓ 1. rész

VIDEÓ 2. rész

 

 

 

 

 


December 8-án, szombaton 10:00-12:00 között karácsonyi kézműves foglalkozást tartottunk a gyülekezeti teremben. Karácsonyi díszeket készítettünk közösen, együtt fabrikáltunk a gyermekmunkások segítségével. Néhány fotót itt talál az alkalomról.

FOTÓK


 

 

 

 

 

 

FIÓKA-KÖR

November 4-én tartottuk az első ún. FIÓKA-KÖRT gyülekezetünkben 9 kisgyermekeket nevelő család részvételével (fenti fotó), majd két héttel később november 18-án a kamaszokat nevelő szülők számára a Kamasz Fióka-kört (lenti fotó). Az első, egyben ismerkedési alkalmak is, jó hangulatban, és konkrét nevelési kérdések megbeszélésével folytak, amelyet Hajnal Anna családterapeuta, gyülekezeti tagunk vezetett. A következő alkalom a kisgyermekeseknek február 3-án, vasárnap 16:00-kor, míg a kamaszokat nevelők számára január 20-án16:00 órakor kezdődik. Mindenkit szeretettel várunk.


2012. október 31-én a protestáns gyülekezetek (református, evangélikus, baptista) együtt ünnepelték a reformáció napját az érdligeti református templomban. Az istentisztelet liturgiája azt hangsúlyozta, amiben egyek és közösek vagyunk. Közös énekkincsünkből választottunk, az Apostoli Hitvallás szavaival vallottuk meg hitünket, a Tíz Parancsolatot olvastuk fel mint etikai útmutatónkat. Egy képmeditáció által (Lucas Cranach: Luther prédikál) abban mélyedtünk el, hogyan lehet reformátori teológiát vászonra vinni, azaz hogyan jelenik meg a reformáció lényege egy festményen. (A kép és a szöveg itt megtekinthető>>>). Ezt követően pedig Erdélyi Takács István református lelkipásztor hirdette az igét, melynek mondanivalója: Jézus a mi személyes életünkben is reformációt kíván elvégezni. Az igehirdetés hanganyaga meghallgatható itt. Az istentiszteletet követen még egy kis kötetlen beszélgetésre maradtak a testvérek.

 

 

 

 


A FIÓKA-KÖR egyfajta segítséget kíván nyújtani a gyermeknevelés kérdőjelei, néha feszültségei között eltöprengő, olykor elbizonytalanodó édesapák és édesanyák számára hitbeli és szakmai alapon. Mind a Biblia, mind a pszichológia azt mondja, hogy a családban, azaz Isten teremtési rendjében, konkrét helye van az édesapának, édesanyának és a gyermeknek is. Abban kívánunk segíteni, hogy a saját helyét mindenki megtalálja, és azt betöltse.

Minden hónap első vasárnapján, azaz November 4., December 2., Január 6., Február 3. 16:00-18:00 között kisgyermekes szülőket várunk, míg November 18., December 9., Január 20., Február 10-én a serdülőkorú gyermekeket nevelő szülőket várjuk.

A FIÓKA-KÖR vezetője Hajnal Anna családterapeuta és Literáty Zoltán református lelkész.

Részvételi szándékát kérem, előre jelezze.


Október 7-én családos istentisztelet keretében a gyermekekkel együtt imádságban is hálát adtunk a hitoktatókért és a gyermekmunkáért a  gyülekezetben. Az istentiszteleten házassági megerősítés is történt, egy fiatal (polgárilag) házaspár az eskű elmondásával a gyülekezet előtt kérte Isten áldását a további útjukra. Majd az igehirdetést követően (AZ IGEHIRDETÉS ITT MEGHALLGATHATÓ) személyreszólóan is hálát adtunk a nyáron elvégzett munkákért (A KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁSOK HANGANYAGA ITT MEGHALLGATHATÓ - 9 perc). A képre kattintva az istentiszteleten készült fotókat láthatja.


Gyülekezetünk 2012 nyarán több felújítási munkát is elvégzett a gyülekezeti házon (külső szigetelés és nyílászárócsere), a templomon (szélfogó javítása, fundamentum szigetelése)és a külső fal festése), valamint az udvaron, ahol a teljes felületet kicseréltük a templom állagának védelme érdekében. A munkák augusztustól októberig folytak. Köszönjük mindazoknak, akik önkéntes munkájukkal segítették a felújítást. Október 7-én hálaadó istentiszteletet tartottunk, ahol megköszöntük elsősorban Istennek, hogy mindez megtörténhetett, másrészt az embereknek, akik szaktudásukkal, kézi erejükkel, adakozásukkal vagy ügyintéézéssel részt vettek a munkákban. A fotóra kattintva a felújítás pillanatait láthatja megörökítve.


A labdarúgó EB ideje alatt több mérkőzést is  kivetítőn néztünk meg a templomkertben a testvérekkel. Így történt ez július 1-én, vasárnap is a döntő estéjén. Lelkészünk 4-0-ás spanyol győzelmet jósolt a meccs előtt, ami ugyanakkor egyáltalán nem elfogadható teológiai érv a lelkészi tévedhetetlenség mellett... :-)

 


2012. június 27-30. között az érdligeti és a kolozsvári testvérgyülekezet ifjúsága közös négy napot töltött el Poroszlón, a Tisza tónál. A képre kattintva bepillantást nyerhet a tábor hangulatába a fotók segítségével. A leginkább kedvelt programunk a kenuzás volt, amelyet mindenki nagy szeretettel emlegetett még a hazainduláskor is. De jó volt együtt strandfocizni, strandolni, sőt, városnézni is Egerben.

 


A Tisza tóban - VIDEO

A konfirmandusokkal kenuztunk a Tisza-tavon. De ahogy a videón látszik, valaki jobban preferálta a Tisza-tóban való kenuzást, így ők nem úszták meg szárazon. A videofelvétel az első borulás után készült, amit még követett másik kettő. Végül, mindenki élvezve a fél méteres iszappakolást, épségben, egészségben partot ért. Jó móka volt. [A videó megtekintéséhez kattintson a képre vagy ide!]

 
Baba-mama kör

Csütörtök délelőttönként találkoznak gyülekezetünk kisgyermekes anyukái, ahol egy bibliaóra keretében gondolkodnak és beszélgetnek Isten igéjéről. Minden édesanyát várunk nagy-nagy szeretettel, aki vágyik egy ilyen "csendes" órára, feltöltődésre, más anyukákkal való tapasztalatcserére.

FOTÓK


 

Ezt megelőző híreink az archívumban találhatóak meg.

Hittanosok szolgálata az istentiszteleten

Videoanyag megtekintése itt


Gyülekezeti bográcsolás

A tavalyi nagyon jó bográcsdélutánt követően, immár "hagyományként" gyülekezetünk udvara újra megtelt június 10-én, hogy együtt bográcsoljanak aprók és nagyok, fiatalok és idősek. Az ülőhelyek egytől egyig foglaltak voltak, ezért gondoljuk azt, hogy újra csak száz fölött lehetett a létszám. A körülült asztalok hasonlítottak egy lakodalmas násznéphez, de itt most nem egy vőlegényt és egy mennyasszonyt ünnepeltünk, hanem Isten szeretetét, amely lehetővé tette ezt a délutánt. A finom falatok előtt egy rövid lelki közösséget tartottunk a templomban, ahol lelkészünk a 133. zsoltár verseit olvasta fel és emelte ki, hogy csak ott van áldás és élet, ahogy egyetértés van. Utána köszönetet nyilvánított a gyülekezetünkben minden területen önkéntes munkát végzőknek, majd pedig imádsággal indultunk ki a templomkertbe, ahol Isten egy esősnek ígért nap végén napsütéssel ajándékozott meg minket.

Odakinn három fogás várt ránk. Nagy Ferencné, Manyika és férje, Ferenc csodálatos halászlével alakított ki kígyózó sort az asztaluknál. Kasza Mihály testvérünk és az asszonytestvérekből összeállt előkészítőcsapat egész délutános munkáját egy zseniális gulyásleves formájában élvezhettük, míg korábbi gondnokunk, Pazár Gábor vöröboros marhapörkölttel tette teljessé a délutánt. De az étkeken túl, az együttlét, az elnyúló beszélgetések maradnak meg bennünk  szép emlékként leginkább, egyben várva a következő hasonló alkalmat.  

FOTÓK


Rám szakadékban a konfisokkal

Június 2-án megmásztuk felfelé a Pilisben található Rám szakadékot, mely rengeteg jó és összekovácsoló élményt jelentett számunkra.

FOTÓK


Csibenézőben a konfisokkal

Június 1-én meglátogattuk egyik konfirmandusunk házi állatait: tyúkjait, csibéit, kakasait, kacsáit. Nagy kedvencekké váltak azonnal a csibék, függetlenül attól, hogy néhány napos, vagy néhány hetes korúak kerültek a fiatalok kezébe.  Néhány fotót itt láthat róluk.

FOTÓK


Ökumenikus focikupa

Május 19-én öt gyülekezet apraja-nagyja gyűlt egybe az érdligeti játszótér műfüves focipályáján, hogy egy kellemes délelőttöt töltsön el együtt. Így utólag nézve, elmondhatjuk, megvalósult a cél. A napot áhítattal kezdtük, ahol Jézus mondata volt az irányadó: "Aki nem úgy fogadja a mennyek országát, mint egy kisgyermek..." Egy gyermek, ha pl. focizik, akkor megszűnik számára minden más. Csak a játék van. Ez is egy gyermeki tulajdonság, amit ha megőrzünk magunkban felnőtt korunkban is, akkor az Istennel való kapcsoltunk is hasonló lehet. Csak Isten van és senki/semmi más nem létezik rajta kívül. Az életem Őbenne van, csak rá figyelek, csak azt élvezem, amit vele megélhetek. Ez a boldogság. Ezt követően T. Mészáros András a kupa védnök köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a sport, a közösség és az egyházak szerepét, kölcsönhatását egymásra. Ezután kezdetét vette a kupa.

Jó volt együtt focizni, beszélgetni, szurkolni, értékelni a meccseket. A játék hozott fordulatokat, kis különbségek döntöttek az egyik vagy a másik csapat javára. Az első helyezett a Parkvárosi Baptista Gyülekezet lett, a csapat tagjaként pedig a legjobb góllövőt és a legjobb kapust is megtapsolhattuk az eredményhirdetésen. A második és a harmadik helyezett a Érdligeti Református és az Érdligeti Baptista gyülekezet lett, őket követte a Parkvárosi Református Gyülekezet és a Tusculánumi Római Katolikus Plébánia csapata.

Az eredményhirdetés az Érdligeti Baptista Gyülekezet udvarán egy bográcsolással egybekötött közös délután keretében zajlott, ahonnan a finom gulyásleves élményével térhetett mindenki haza otthonába, várva a következő hasonló lehetőséget egy év múlva püsnködöt megelőzendő.

FOTÓK


Ökumenikus istentisztelet

Mennybemenetel ünnepén 6 érdi gyülekezet (3 református, 2 baptista és a görög katolikus) ünnepelt együtt az érdligeti református templomban. Isten dicséretét a parkvárosi Élő Víz zenei csoport vezette, Isten igéjét Vargha György baptista lelkipásztor hirdette. Az istentiszteletet szeretetvendégség követe és zárta.

Az igehirdetés hanganyagát meghallgathatja itt.

Fotók


Szalonnasütés a konfisokkal

A jó idő érkeztével kihasználtuk az alkalmat, hogy újra együtt süssünk szalonnát a templomkertben.

Fotók


Hittanoshét: június 18-24.

2012. június 18 – 24., Érdliget, Duna u. 77.

A HITTANOS HÉT TÉMÁJA: KÜLÖNLEGES KÜLDETÉS
A hittanos héten Jónás történetéről lesz szó. A napok témái a következők: Hétfő: Isten ma is szól hozzánk. / Kedd: Indulj, ne késs vár a feladat terád! / Szerda: Istenhez bármikor lehet imádkozni. / Csütörtök Isten irgalmassága felfoghatatlan. / Péntek: Irgalmas és kegyelmes az Úr. / Szombat: CSALÁDI KIRÁNDULÁS a Pákozd-Sukorói arborétumba. / Vasárnap: HITTANOS ÉVZÁRÓ az istentiszteleten.

A vasárnapi iskola gyermekmunkásai (Domján Sándorné, Kapás Judit, Literáty Zsuzsanna, Pesei Piroska) óvodás és iskolás csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel. A hét folyamán lehetőségeink szerint szabadtéri és dramatikus játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és kirándulással színesítjük a programot. A változatos, örömteli foglalkozásokat a gyülekezet helyiségeiben és a szabadban tervezzük. Lehetőséget biztosítunk az étkezésre és pihenésre is.
A tábor díja, étkezéssel együtt (tízórai, ebéd, uzsonna): 7.000 Ft/gyermek/hét nap
Kérjük, jelezzék, ha a díj fizetéséhez támogatást igényelnek! Pénz miatt egy gyermek se maradjon otthon!

Jelentkezési lap letölthető innen.


Húsvéti kézműves fotói

Március 31-én kézműves foglalkozást tartottunk, ahol sok szépséget fabrikáltak a résztvevők. Íme néhány fotó.

FOTÓK


Bibliaóra

Minden szerdán 18:00-kor találkozunk, örülünk egymásnak, éneklünk, igemagyarázatot hallgatunk, elmondhatjuk személyes gondolatainkat a hallottakról, majd együtt imádkozunk gyülekezetünkért és egymásért is. Szeretettel várjuk Önt is, mert jó együtt lenni.


Időutazás

2012. február 26-án az istentiszteleten időutazásban vehetett részt a gyülekezet. Templomunk felszentelése, gyülekezetünk önállóvá  válása és első lelkészünk, Szívós István felszentelése 52 évvel ezelőtt, 1960 február 28-án történt. A gyermekekkel elfújtuk a szülinapi torta gyertyáját, majd a gyülekezet (anélkül, hogy tudta volna) Szívós István Rm 1,17 alapján elmondott prédikációját hallgathatta meg arról, hogy mi az igazság Isten szemében. Az úrvacsorai közösséget a Ravasz László féle (régi) liturgia alapján gyakoroltuk, így az egész istentisztelet hangulata valóban visszavitt bennünket egy fél évszázaddal az időben.

Az igehirdetés meghallgatható itt


Látogatás a gyógyuló drogosoknál

2011. november 19-én a konfirmandus csoporttal Ráckeresztúrra látogattunk, ahol a Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója (KIMM) látott vendégül minket. Ebben a nagyon szépen megépített és karbantartott épületben, több mint 30 fiatalember halad szép és apró lépésekkel vissza az az életbe ezekben a anapokban is. Az intézmény megnézése után, megrázó élettörténeteket hallhattunk arról a lejtőről, melynek a végállomása a szenedélybetegség, s ahonnan csak nagyon keveseknek van visszaút. A KIMM ezt a visszautat kínálja fel mindenkinek, aki szeretne szabadulni és tiszta életet élni. Itt nem csupán nyugatót kapnak a "leállni" kívánók, hanem elkezdik megtanulni mit jelent önmagukkal, a környezetükkel és nem utolsó sorban Istennel harmonikus kapcsolatban élni. Megtanulnak rendszerezett életet vezetni, pénzt beosztani, munkát elvégezni, szankciókat elszenvedni. Egy év után sokan így kerülhetnek vissza (a számunkra természetes) életbe, mint akik megtanultak élni. Istené legyen a dicsőség minden megmentett életért.

FOTÓK

Családos istentisztelet az ÉRD TV-én

Rövid összefoglalót láthat itt a november 6-i családos istentiszteletről az adás elején, majd Márk evangéliuma 4. rész 30-34 versei alapján rövid igemagyarázato a 23:30. másodperctől.

ADÁS

Beszámoló az 1%-okról

Gyülekezetünk és annak alapítványa hálásan köszöni a testvéreknek a tavaszi időszakban felajánlott 1%-kokat. Részletekről itt olvashat. Letöltés.


Könyvbemutató az ÉRD TV-én

A gyülekezetünk történetéről megjelent könyvet, Prédikáltasd szent igédet címmel Literáty Zoltán mutatta be az ÉRD TV Négyszemközt című müsorában november 4-én.

ADÁS>>>

Reformációnapi istentisztelet az ÉRD TV-én

Október 31-én az evangélikus templomban a házigazdák mellett együtt ünnepelt a három másik református gyülekezet is. Az igehirdetés arról szólt, hogy Isten elengedi az ember minden tartozását, megbocsátja minden vétkét, mert szereti az embert. Az adás végén 21:10 másodperctől Márk evangéliuma 4,26kk versekről hallhat igemagyarázatot.

ADÁS ITT>>>

Márk evangéliuma az ÉRD TV-én

2011. augusztusa óta hetente az ÉRD TV Hit és élet című műsorának végén néhány percben Literáty Zoltán magyarázza Márk evangéliumát részről részre. Néhány adást itt találhat. Kérjük, kattintson a második oszlopban az ADÁS szóra!


Egy újabb kis csapat

Gyülekezetünkben egy újabb kis közösség alakult ki az elmúlt hetekben. Ami összeköti őket egymással, az az, hogy ők a gyülekezetünk gyermekmunkásai. Minden vasárnap az istentisztelettel práhuzamosan gyermekfoglalkozást tartanak a kicsinyek számára, tanítva őket a bibliai történetekre. Felkészítésüket a Dunamelléki Kerület ifjúsági előadója, Fodorné Ablonczy Margit végzi, aki három szombaton 25 órában segíti gyermekmunkásainkat elméletben és gyakorlatban. Imádkozzunk a beinduló gyermekmunkáért és a családokért.


Kolozsvári istentisztelet

2011. szeptember 25-én a kolozsvári testvérgyülekezet tagjaival együtt ünnepeltük az Úr napját. A kórus csodálatos hangjai, a versek megrázó tartalmai, az igehirdetés lényegre tapintó ereje mind ennek az ünnepnek volt a része. (Visky Péter igehirdetése meghallgatható ITT>>>). Az együvétartozásunkat az Úr vacsorája tette még átélhetőbbé, valóságosabbá. Istentisztelet után pedig egy közös ebéddel búcsúztunk egymástól, bízva a közeli viszontlátás reményében.

FOTÓK

Kirándulás a Duna-kanyarban

Szeptember 24 gyönyörú napján testvérgyülekezetünkkel együtt Visegrád és Esztergom városát látogattuk meg. A kettő között batyús ebédben volt részünk. Végezetül megtekinthettük Esztergom várát a Duna párkányi oldaláról, mely a délutáni napsütésben felejthetetlen látványt nyújtott. Lásd a képket!

FOTÓK


Szalonnasütés a konfisokkal

Kihasználva a nyárias őszt, szeptember 16-án konfirmációs óra után szalonnát sütöttünk a konfirmandusokkal. Mindenkinek más volt a kedvelt elfoglaltsága. Volt, aki fát vágott szívesen, volt, aki sütötte, volt, aki szóval tartotta a sütőt, és volt, aki szívesen ette az ízletes falatokat. Így voltunk egy csapat!

FOTÓK


Konfirmandusokkal a Mátrában

Három felejthetetlen napot kaptunk Istentől Mátramindszenten (aug 8-10.). Volt kirándulás, strandolás, túrázás, emlékhely látogatás, vár és rom, csocsó, fagyi, játék, rengeteg éneklés, beszélgetés és természetesen csend is. Most persze hiányzik, de mégsem a múltba révedünk, hanem várjuk a következő konfis napokat, amikor Isten újra megáldhat minket mindenféle jóval egymás közösségében. Kérjük, tekintse meg fotóinkat, sokat elárulnak rólunk.

FOTÓK>>>